BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, June 4, 2010

JURU BEKAM KECANTIKAN WAJAH


Norlaila Bt Husin
012 3949 280

KHASIAT BEKAM MUKABEKAM MUKA

- Menghilangkan jerawat.
- Menyembuhkan penyakit resdung.
- Awet muda.
- Mengurangkan sakit kepala.
- Muka terasa ringan.

Thursday, June 3, 2010

APA ITU BEKAM ( Al-Hijamah )Teknik pengubatan bekam adalah suatu proses membuang darah kotor (toksid-racun yang berbahaya dari dalam tubuh, melalui permukaan kulit. Toksin ini berada pada hampir setiap orang. Toksin – toksin ini berasal dari pencemaran udara, maupun dari makanan yang banyak mengandung zat pewarna, zat pengembang, penyedap rasa, pemanis, racun sayuran dll.

Kulit adalah organ yang terbesar dalam tubuh manusia, sebab itu banyak toksid / racun berkumpul . Dengan berbekam dapat membersihkan darah yang mengalir dalam tubuh manusia. Inilah salah satu DETOKSIFIKASI (proses pengeluaran toksid / racun) yang sangat berkesan / mujarab serta tiada kesan sampingan. Berbekam sangat berkesan untuk melegakan atau menghapuskan kesakitan, memulihkan fungsi tubuh / badan serta memberi seribu harapan pada penderita untuk terus berikhtiar mendapat kesembuhan.

FAKTA BEKAM


Bekam Kering

Bekam kering atau bekam angin adalah menghisap permukaan kulit tanpa mengeluarkan darah toksik. Biasanya orang tidak tahan suntikan jarum atau takut melihat darah. Mengikut kaedah tradisional, kulit yang dibekam akan kelihatan merah kehitaman dan hilang selepas kira-kira tiga hari.

Bekam Basah

Bekam ini dilakukan dengan melukai permukaan kulit menggunakan jarum tajam. Darah toksik dikeluarkan menggunakan alat pengamal bekam. Setiap kali proses mengeluarkan darah toksik adalah antara tiga hingga lima minit. Darah toksik dikenal pasti berdasarkan warna merah pekat dan berbuih. Mereka yang berbekam dinasihat tidak mandi selama tiga jam selepas berbekam.

HADIS

أن النبي صلى الله عليه وسام احتجم وهو محرم صائم . رواه مسل

“Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah berbekam di dalam keadaan baginda berihram dan berpuasa. “-Riwayat Muslim

Dalam sesetengah tariq hadis Syadad, itu berlaku pada zaman pembukaan Mekah sedangkan Ibn Abbas mendampingi baginda ketika Hajjatul Wida.

Dari Said Ibnu Jabir dari Ibnu Abbas dari Nabi saw

الشِّفَاءُ فِيْ ثَلاَثَةٍ: شَرْبَةِ عَسَلٍ وَشَرْطَةِ مِحْجَمٍ وَكَيَّةِ نَارٍ وَإِنِّيْ أَنْهَى أُمَّتِيْ عَنْ الْكَيِّ

“Kesembuhan itu berada pada tiga hal, yaitu minum madu, sayatan pisau bekam dan sundutan dengan api . Sesungguhnya aku melarang ummatku berubat dengan kay.”-Hadith Sahih Al Bukhari
Bekam - Sunnah Rasulullah S.A.W

Bekam dalam istilah Melayu membawa maksud pelepasan angin dalam badan atau pelepasan darah kotor dari badan. Didalam bahasa Arab ia dikenali sebagai Al-Hijamah iaitu kaedah pembersihan darah atau angin dalam badan melalui kulit secara sedutan. Tokoh perubatan tersohor dunia, Ibnu Sina (980 - 1037) turut mengamalkan bekam @ hijamah. Keistimewaan kaedah perubatan ini menular hingga ke beberapa negara seperti China, Palestin, Jerman dan negara-negara Eropah.

Daripada Anas bin Malik: "Bahawa tidak aku berlalu (berjalan) di malam Israk dengan malaikat melainkan mereka berkata 'Wahai Muhammad, perintahkan ke atas umat engkau dengan berbekam' "

Berbekam bukan sahaja untuk mereka yang berpenyakit, tetapi digalakkan kepada mereka yang sihat. Kebiasaannya, darah yang disedut keluar berwarna kehitam-hitaman dan ada juga yang disertai lendir dan bahan-bahan beracun yang lain. Darah bertoksik didalam badan tidak berfungsi lagi untuk tubuh. Akhirnya membawa keracunan dan melemahkan sistem imuniti tubuh. Organ-organ utama terjejas jika darah bertoksid terus-menerus mengalir didalam tubuh.


PERUBATAN ISLAM GANGGUAN KASIH SAYANG (SUAMI ISTERI)

PERAWAT ( PENGAMAL PERUBATAN ISLAM )

Gangguan sihir kepada KASIH SAYANG. ( sihir rukun suami dan isteri ) berlaku dalam keluarga, akan mengakibatkan kehidupan berkeluarga tidak aman, sentiasa bergolak. perlu diambil tindakan segera untuk rawat daripada gangguan itu.

Surah Taha : 39

bermaksud : Dan Aku telah melimpahkan kepadamu kasih sayang yang datang dariKu dan supaya kamu diasuh di bawah pengawasanKu.

Kemudian bermunajat dengan doa berikut :

" Ya Allah, semoga si fulan bin si fulan kau rukunkan kembali dalam keadaan kasih sayang dan jangan sampai dalam keadaan bercerai ".

Surah Ali Imran: 31

bermaksud : katakanlah : " jika kamu ( benar - benar ) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa - dosamu. " Allah Maha pengampun lagi Maha penyayang.GADIS YANG INGIN BERUMAH TANGGA PERLU BERUSAHA DENGAN KAEDAH ISLAM, BAGI MENDAPAT JODOH. ( JIKA TERLAMPAU LEWAT JODOH )

Surah Al - Hijr :88

bermaksud : Janganlah sekali - kali kamu menunjukkan pandanganmu kepada kenikmatan hidup yang telah Kami berikan kepada beberapa golongan diantara mereka ( orang - orang kafir itu ), dan janganlah kamu bersedih hati terhadap mereka dan berendah dirilah kamu terhadap orang - orang yang beriman.

Surah Taha : 132

bermaksud : Dan perintahkanlah kepada keluargamu mendirikan solat dan bersabarlah kamu dalam mengerjakannya. Kami tiada meminta rezeki darimu, kamilah yang memberikan rezeki kepadamu. Dan akibat ( yang baik ) itu adalah bagi orang yang bertaqwa.

Perlu bantuan, sila hubungi : 012 5622 984

Lokasi perubatan : Petaling Jaya, Rawang, Slim River